Duo Silencio

De muzikale ontmoeting tussen saxofonist Christiaan van der Weij en pianiste Natalja Korobanjko voert terug naar het Orlando Festival in het jaar 2005. Dit festival, jaarlijks gehouden in het prachtige klooster Rolduc in Kerkrade, heeft deze twee eerste prijswinnaars van het Prinses Christina Concours met elkaar verbonden. Tijdens dit festival blijkt al snel dat ze een belangrijke liefde delen: die voor kamermuziek. 

Als gevolg van opleiding splitsen de wegen van Natalja en Christiaan zich. In de jaren die hierop volgen ontwikkelt Christiaan zich tot allround musicus. Hij soleert, treedt op in diverse ensembles, presenteert educatieve kinderconcerten in een rijdende concertzaal, dirigeert verschillende orkesten en heeft een eigen lespraktijk. Tevens is hij de oprichter van trio42, bekend door zijn unieke combinatie van viool, harp en saxofoon. Met zijn nuchtere kijk en een flinke dosis bezieling en werklust, is Christiaan een eigentijds lyrisch musicus die, met zijn gepassioneerde klankmenging en –nabootsing, toehoorders in vervoering brengt. Hij behaalde zijn Bachelor of Music bij Johan van der Linden (Utrecht) en zijn Master of Music bij Arno Bornkamp (Amsterdam).

Natalja is behalve solist een veel gevraagd liedbegeleider en een bevlogen kamermusicus. Met haar prachtige klank, sierlijkheid en technische souplesse verovert ze al jaren de harten van haar publiek. Haar stijl is veelzijdig en kent invloeden uit zowel Russische, als Nederlandse en Oostenrijkse school. Na het afronden van de Master of Music bij Frank van de Laar werden haar prestaties beloond met een beurs van het Huygens Scholarship Programme. De toekenning van deze beurs stelde Natalja in staat om haar droom te verwezenlijken: het volgen van een postgraduate opleiding in Oostenrijk bij Milana Chernyavska.

Christiaan en Natalja hebben talrijke concerten gegeven in zowel binnen- als buitenland en deelgenomen aan festivals, radio- en tv-opnames. Hun optredens zijn spannend en tegelijkertijd toegankelijk, doordat ze breken met het vaste patroon van het ‘klassieke concert’ en de interactie met hun publiek opzoeken. Hierbij nemen zij de luisteraar niet alleen mee in hun frisse kijk op kamermuziek, maar trakteren ze het publiek ook op de nodige solowerken. Een gepassioneerd en energiek duo dat je niet onberoerd laat!

 
Elske Krijnen - professioneel violiste, programmeur Pauluskerk Breukelen
 
 Al meteen bij het horen van de eerste tonen van Duo Silencio werd ik door de muziek en de musici gegrepen. Ik dacht aan niets anders meer dan wat er op dat moment gebeurde en klonk. Duo Silencio bracht een zeer gevarieerd programma ten gehore; toegankelijk, spannend, ontroerend en opzwepend. Christiaan en Natalja vertelden ieder op sympathieke, persoonlijke wijze over de te spelen muziekstukken. Na afloop van het concert voelde het alsof mijn batterij weer opgeladen was! Dank aan de musici!
 
 
Nicole van Eijck - werkzaam bij de Nederlandse Reisopera

Het is vooral de bijzondere combinatie van klankkleur. Christiaan (saxofoon) & Natalja (piano) weten de juiste toon te treffen en zijn heel welluidend en toegankelijk bij het grote publiek. De uitvoeringen hebben klasse, niveau en schoonheid. Kortom: Een heerlijk muziekfeest voor iedereen om met veel plezier te ondergaan.

 

Programma’s 2016/2017

Het duo biedt verscheidene programma's, waaronder:

 

De Russische Ziel

‘De Russische ziel laveert tussen halve heiligen en niets ontziend gespuis, verovert de wereld of trekt zich in zichzelf terug, schept bovenaardse schoonheid of vernietigt op een verbijsterende schaal. Nooit houdt ze maat.’ aldus schrijver Hans Boland.

De Russische ziel, bestaat ze nou echt of is het slechts een mythe? En hoe ziet de Rus dat eigenlijk zelf? De Russische schrijver Fjodor Dostojevski schreef: ‘Lijnrecht tegenover de westerse geest staat de Russische ziel, een mythische entiteit die in de loop van de negentiende eeuw door intellectuelen is geconstrueerd.De Russisch-Nederlandse pianiste Natalja Korobanjko neemt u, samen met saxofonist Christiaan van der Weij, mee op de reis over de grenzen van dit thema.

Duo Silencio brengt met het programma De Russische Ziel diep doorvoelde en emotioneel geladen muziek van Russische componisten uit de negentiende en twintigste eeuw.

Bach: de kracht van de compositie

Waarom weet Bach de harten van zoveel luisteraars te raken? Natuurlijk, hij is de vader van de muziek. Een man die voor velen heeft gediend als een bron van inspiratie, een leermester en soms zelfs een mysterie. Maar wat maakt de muziek van Bach zo anders dat zijn composities, in een wereld die ver staat van de zijne, nog steeds de kracht in zich hebben om ons in vervoering te brengen en tot onze verbeelding te spreken? Is het de geniale perfectie, de rust of de universele zeggingskracht die deze muziek bezit?

Neem even afstand van alle dagelijkse hectiek, drukte, beslommeringen en laat je door Duo Silencio meenemen in de wereld van Bach. Kom luisteren naar zijn originele en krachtige werken, op unieke wijze vertolkt door een verrassend saxofoon en piano duo. Ruim 250 jaar na dato, leeft Bach’s muziek meer dan ooit!

‘Erik Vloeimans heeft zijn jazztrompet toegevoegd aan het instrumentarium van de barok. Christiaan van der Weij deed hetzelfde met zijn saxofoon.’ Rudolf Nammensma, recensent Leeuwarder Courant.

 

Happy birthday Adolphe Sax!

Het is bijna 200 jaar geleden dat Antoine-Joseph (Adolphe) Sax geboren werd te Dinant, om precies te zijn op maandag 6 november 1814. Adolphe droomde van een instrument dat door zijn toon de verschillen tussen houtblazers, strijkers en koperblazers zou overbruggen. Deze droom resulteerde in een geweldige uitvinding: de saxofoon!

De noviteit van het instrument en de moeizame literatuurontwikkeling dwong de saxofonist al snel tot het bewerken van bestaande muziek. In dit programma gaan we terug naar de oorsprong en nemen we u mee in het verhaal over Adolphe Sax, met originele werken die geschreven zijn voor de saxofoon. Vier de geboorte van Adolphe Sax met ons!

 

Songs without Words

"Mensen klagen vaak dat muziek zo dubbelzinnig is, maar dat woorden door iedereen begrepen worden. Bij mij is het precies omgekeerd. Woorden lijken mij zo dubbelzinnig, zo vaag, zo gemakkelijk te misvatten in vergelijking met echte muziek, die de ziel met duizend dingen beter dan woorden vult."

Dit zijn de woorden die Felix Mendelssohn Bartholdy aan een dierbare vriend schreef op 15 oktober 1842. Muziek overstijgt het gesproken woord en stelt ons in staat om gevoelens en gedachten over te brengen die zich niet laten uitdrukken in woorden of tekst. Laat u meevoeren in een verhaal waarin saxofoon en piano zullen spreken!


Zie ook www.duosilencio.com